Sollicitatietips voor optiekers

Als je toe bent aan een nieuwe baan, dan zijn er meer dan voldoende banen waar je op kunt reageren in de optiek en oogzorg. Maar welke baan past nu goed bij jou? Waar word jij nu echt blij van en ga je de komende jaren met een goed gevoel naar je werk? De sollicitatietips in dit artikel zijn bedoeld om antwoord te geven op deze en meer vragen.

Solliciteren begint met oriënteren

Vaker wel dan niet weet je al waarom je aan het rondneuzen gaat naar een nieuwe uitdaging. Neem de redenen die jou bewegen dan ook mee in het oriënteren. Ben je bijvoorbeeld het eenzijdige van alleen maar in de meetruimte zitten zat? Kijk dan vooral naar een functie waar je allround bezig bent en klanten van A tot Z helpt. Is het volume dat je de parten speelt (te laag of te hoog)? Kijk dan naar een winkel die beter past bij jouw behoeften. Bereid jezelf dus goed voor en maak een lijstje met jouw plussen en minnen in een baan.

Reageren op een baan

Zodra je één of meerdere leuke banen hebt gevonden: neem dan contact op met de recruiter of manager van deze functie(s). Zodra je elkaar spreekt: bespreek de punten die voor jou van belang zijn en toets of jouw eerste beeld van de functies klopt. Is dat zo? Dan wordt het tijd om serieus aan tafel te komen met elkaar!

Verdiep je in de werkgever

Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het een goed idee om je goed te verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert. Welke markt en type klant richt het bedrijf zich op? Wat is de missie/visie? Met welke merken monturen en glazen werken ze? Werkgevers waarderen het enorm als je je goed hebt ingelezen. Ook geeft het jou meer kennis en ruimte om vragen te stellen over onderdelen die je niet helemaal duidelijk zijn. Neem deze dan ook zeker mee.

Zorg dat je op bent

De dag dat je het gesprek voert is altijd even spannend… Zorg er dan ook voor dat je ruimschoots de tijd hebt en goed voorbereid op pad gaat. Trek gepaste kleding aan, vertrek op tijd en zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent. Ben je een kwartiertje te vroeg? Dan kun je altijd nog even een kop koffie of thee drinken en zien hoe het eraan toe gaat in bij de betreffende werkgever.

Wees open en eerlijk

Kennismaken begint met nieuwsgierigheid van twee kanten. Zowel de werkgever als jijzelf zoeken een goed en eerlijk beeld van elkaar. Wees daarom open en eerlijk over hoe je denkt over alles. Niemand heeft er iets aan als je wenselijke antwoorden geeft, want in de praktijk zul je merken dat je eigenlijk niet helemaal op dezelfde lijn zit…

Ons advies is dan ook om veel vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de cultuur binnen het bedrijf, de vrijheid en verantwoordelijkheden die je hebt in jouw functie, hoe winkelprocessen verlopen, samenwerking met de collega’s en de groei- en opleidingsmogelijkheden binnen het bedrijf.

Ben je overtuigd?

Heb je na één of meerdere gesprekken een echt goed gevoel bij een werkgever? Dan is de keuze makkelijk gemaakt! Twijfel je? Steek dan niet over en kijk rustig verder naar andere bedrijven of functies waar het gevoel beter bij is.